Elise op de WJD@Home

Door: Elise Jansen 

Afgelopen weekend was alweer de derde editie van de WJD@Home op Ameland. Jongeren uit het gehele land kwamen samen voor een weekend vol vieren, verdieping en vriendschap! Zeventig jongeren, vier priesters, drie bisschoppen en voldoende begeleiding was opgetrommeld om onderweg te gaan.

Vrijdagavond namen we met alle jongeren de boot naar het eiland, we dromden samen in de hal om te vertrekken. Meteen werden oude bekenden aangesproken en ontmoetten we andere jongeren. Aan de overkant, op Ameland, stond al een heel team ons op te wachten, zij waren al eerder die kant op gegaan om voor te bereiden. Met z’n allen maakten we de voettocht naar de kerk voor de opening van het weekend, met een heus muziekteam baden we de dagsluiting. De pubquiz op de eerste avond kon natuurlijk niet ontbreken, een stelletje fanatiekelingen waren we bij elkaar! Voor velen werd deze avond redelijk op tijd afgesloten, want zaterdag zou een volle dag worden.

Vroeg zaten we in de kerk op zaterdagochtend, de Eucharistieviering waarin Mgr. Mutsaerts voorging. De Evangelielezing was passend in de kerk, de storm die Jezus tot bedaren brengt, terwijl in de Kerk een mooie schildering was van een ander moment op het water. Ook in ons stormt het weleens, maar Jezus kan deze storm kalmeren, Hij brengt rust. De catechese van Mgr. Van den Hout ging over de levens van heiligen, die ook niet altijd even rooskleurig waren, maar ze hielden vast aan hun geloof, Titus Brandsma, Moeder Theresa en Paus Johannes Paulus II. In onze deelgroepen konden we vervolgens verder spreken over deze heiligen, maar ook over onze eigen vragen en lievelingsheiligen, een divers rijtje heiligen kwam voorbij, Franciscus van Assisi, Maria Faustina Kowalska en Elizabeth van Hongarije, mijn lievelingsheilige.

De middag begon met een moment van vrije tijd, heerlijk uitwaaien op het strand, een wandeling door het bos of het dorp in. Er was veel te doen en iedereen was aan het genieten. Zon, zee en strand, we hadden het allemaal. De workshops vervolgens waren voor ieder wat wils. Wandelen, schilderen, sport en spel, zingen, iedereen kon zelf kiezen wat we wilden doen. Bij sport en spel ben ik helemaal afgemat door het spel, maar dat was het meer dan waard.

Deze avond stond de Avond van Barmhartigheid op het programma. Met alle jongeren zaten we in de kerk voor een moment van aanbidding, waarbij ruimte was om een kaarsje op te steken, het sacrament van boete en verzoening te ontvangen en om tot rust te komen voor het Allerheiligste. Diep geraakt door het moment, konden we bij Hem komen en alles even van ons af laten glijden. Vanuit de rust van de kerk gingen we door naar de gezelligheid en drukte in de Molenhof. Er werden spelletjes gespeeld, gekletst en langzaamaan vertrok iedereen naar bed. Enkelen die om twaalf uur nog op waren, zongen de jarige toe, ook al was het toen wel tijd om te gaan slapen.

Op zondag stond er weer een Eucharistieviering op het programma, deze keer met ook de bewoners van Ameland erbij én de Commissaris van de Koning van Friesland. Met z’n allen vulden we de kerk, fysiek en met ons gezang. Allerlei liederen kwamen voorbij, maar ‘Jesus Christ, You are my life‘, blijft toch wel favoriet voor velen. Hierna was het al bijna tijd om naar huis te gaan, nog even koffie drinken in de school, een uitgebreide lunch om vervolgens weer in de kerk te gaan zitten. Geen viering dit keer, maar een college tour door Mgr. Mutsaerts, vragen van alle jongeren werden behandeld en de monseigneur beantwoordde ze allemaal, ook zeker de voetbalvragen!

Toen was het toch echt tijd voor het moment van afscheid, het keukenteam werd bedankt, net als het muziekteam, de koster en de rector van Ameland. Wat hebben zij hard gewerkt dit weekend om van alles mogelijk te maken, net als alle andere begeleiding! Eten verzorgen voor bijna honderd man is niet niks. Met de reiszegen werd ons weekend afgesloten, om weer de wijde wereld in te trekken en samen op te gaan naar Lissabon! Want dit alles was een voorbereiding op die reis in de zomer! Wandelen naar de boot, samen wachten en dan het moment om van het eiland te stappen en terug te gaan naar vaste wal. Wat hebben we met z’n allen genoten en er een fantastisch weekend van gemaakt! Vele jongeren kende ik al, maar heb ook veel nieuwe jongeren leren kennen en samen hebben we een enorm avontuur beleefd. Vermoeiend, maar voldaan, zijn we teruggekeerd naar huis. Samen staan we komende zomer op en komen we in beweging, zoals we dit weekend ook deden!

Meer weten over de Wereld Jongeren Dagen en met name over die in Portugal? Volg @wereldjongerendagen2023 of check deze link. Misschien ga je wel mee! 😀

 

Geef een antwoord