The Missionary School: Even voorstellen… Gerbrich!

Gerbrich en ik (Linda) doen mee met The Missionary School (zie website) vanuit het bisdom Haarlem-Amsterdam. Vorig jaar was het jaar de ‘start-up’, het jaar van het bedenken van een project om te starten in de parochies om zo te werken aan een levende Kerk. Nu zijn we bezig om het project ergens op te zetten. Het project heet Huiskamer en gaat over het breien met jong en oud. Gerbrich is erg vaardig met het breien en heeft al veel mooie werkjes gemaakt. Ik was wel benieuwd naar mijn projectmaatje Gerbrich en haar passie voor breien.

Wat vind jij leuk aan breien?

Ik vind het leuk om te breien omdat ik op deze manier ontspannen en creatief bezig kan zijn. Soms zoek ik op internet naar breiwerkjes, soms pas ik ze wat aan en heel soms ontwerp ik zelf iets.

Afhankelijk van hoe ingewikkeld het project is, luister ik ondertussen naar muziek, een audiobook/podcast of kijk ik een film.

Hoe ben je begonnen?

In 2018 raakte ik oververmoeid en heb ik een aantal maanden thuis gezeten van mijn werk. Na een paar maanden begon mijn hoofd weer te werken en kon ik ook weer creatief ontspannen (in plaats van alleen passief ontspannen, zoals lezen en legpuzzels maken). Op een dag was ik in de stad en kwam ik in de Action breinaalden tegen. Die heb ik voor een paar euro meegenomen, en ik heb een boek gekocht over handwerktechnieken (mijn hoofd was nog niet zo blij met beeldschermen). Ik heb mezelf leren breien aan de hand van dat boek. Rond die tijd was ik al wel weer begonnen met werken, maar nog lang geen volle dagen.

Ik zou mensen die nu in een burn-out zitten niet aanraden om te gaan leren breien, een burn-out is om bij te komen en niet om nieuwe dingen te leren. Luister vooral naar je lichaam.

Op een dag was ik in de stad en kwam ik in de Action breinaalden tegen. Die heb ik voor een paar euro meegenomen, en ik heb een boek gekocht over handwerktechnieken (mijn hoofd was nog niet zo blij met beeldschermen).

Wat brei je zo al?

Dingen voor de leuk. Het eerste jaar heb ik vooral de verschillende technieken uit het boek geleerd en mezelf eigen gemaakt. Het jaar daarop heb ik een knuffeltje gebreid voor mijn (toen nog ongeboren) nichtje. Vorig jaar ben ik begonnen met een kerststal, die heb ik een paar weken voor Advent van dit jaar afgekregen. Ik ben nu bezig met een uitbreiding, misschien dat ik er nog een paar engelen bij maak. En anders kan ik wel meer Bijbelverhalen breien, ik zat nog te denken aan het passieverhaal, of misschien de Kruiswegstaties.

Heb jij veel contact met ouderen?

Ik woon in een dorp, er zitten veel ouderen en weinig jongeren in de kerk. En met weinig jongeren bedoel ik dat ik de enige ben onder de 55 (ik ben zelf 33). Dus in de kerk heb ik veel contact met ouderen.

Gelovige jongeren ontmoet ik buiten de kerk, ze wonen in andere plaatsen en gaan dus ook naar een andere kerk.

Wat vind je leuk aan het breiproject?

Ik vind het leuk om samen met jong en oud te gaan breien en van elkaar te leren. Ouderen hebben veel levenservaring en kunnen jongeren veel leren over het leven en het geloof.

En ze hebben misschien ook nog wel een paar tips over breien

Hoe komt er verbinding tussen jong en oud met het breiproject?

Er komt verbinding door samen aan iets te werken en het gesprek aan te gaan.

 

Geef een antwoord