Dag 3: ‘white wonderland’ (een witte kerst?)

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot een kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak ‘white wonderland’. 

Op het theezakje van vandaag, de derde dag van de commerciële Advent, staat: “White Wonderland”. Dat doet denken aan de winter, sneeuw, en kou. Niet bepaald een associatie die we hebben als we denken aan het Heilige Land waar Christus werd geboren. Een land in het Midden-Oosten met veel woestijn en hoge temperaturen. De verhalen over Jezus in de woestijn, het klimaat aldaar en de plaats waar Jezus werd geboren doen niet meteen denken aan een witte winterwereld.

Jezus werd bovendien naar alle waarschijnlijkheid niet midden in de winternacht geboren, ook al zingen we dat wel in het kerstliedje. De associatie die ik dan wél heb met de kerstnacht waarin Jezus werd geboren terwijl het land wit was als sneeuw, is in de Twentse versie van het kerstverhaal: “Kroam Schudd’n in Mariaparochie”!

In deze Twentse folklore editie van de geboorte des Heren gaan we terug naar het jaar 0 in Twente, in het noestere oosten (daar waar de wijzen vandaan kwamen) van ons land. Daar waar de kerststallen bewoond worden door Jozef en Maria, die een kindje verwachten dat met de helm op geboren is! Geschreven door de oer-katholieke Herman Finkers, is dit dé filmtip van het seizoen. En het mooiste is: het kost je maar vijftien minuten om deze video te kijken tijdens de Advent of in de kerstperiode.

Die Advent begint trouwens vandaag. Want ondanks dat de theezakjes anders doen vermoeden, bestaat de échte Advent uit vier zondagen die de periode van voorbereiding markeren voorafgaand aan Kerstmis. De boom op de achtergrond van de foto herinnert ons dan ook aan het naderende feest, dat we alleen kunnen vieren als nieuwe mensen. Gebruik deze Advent dan ook om jezelf geestelijk te vernieuwen, door extra aandacht en toewijding te besteden aan het verdiepen van je geloof. Lees de Bijbel, bid én biecht. Succes!

Geef een antwoord