Dag 13: ‘ginger cranberry’

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak ‘ginger cranberry’. 

 

De cranberry is van Amerikaanse oorsprong, en ook nu nog is deze plant voor meer dan 95% aan de overkant van de oceaan te vinden. In ons land heeft hij verschillende namen gekregen: moerasbes, Amerikaanse veenbes, lepeltjesheide.

Maar ook in Nederland zijn er gebieden waar de cranberry groeit, vooral op het eiland Terschelling. Het verhaal gaat dat ergens in 1845 een man over het strand liep, op zoek naar waardevolle spullen die soms aanspoelden vanuit zee. Tot zijn grote vreugde vond hij een zwaar houten vat: daar zou wel eens wijn in kunnen zitten! Hij rolde het vat tot achter de duinen, maar toen hij het openmaakte, bleken het alleen maar bessen te zijn. Teleurgesteld liet hij het geopende vat achter, en zo kreeg de cranberry kans om onderdeel te worden van de Terschellingse natuur.

Het blijkt ook nog eens een heel nuttige bes te zijn; op lange zeereizen werd hij meegenomen, omdat er veel vitaminen in zitten.

Ik vind het een mooi beeld voor het Evangelie. Als mensen het meenemen en er verder niets mee doen, betekent dat niet dat het daarmee stopt. Wie weet landt het ergens, op een manier die van tevoren niet bedacht was, en komen er eilandjes waar tussen andere bloemen en struiken ook het geloof groeit. Klaar om weer de zee op te gaan, en mensen daar gezond te houden.

Geef een antwoord