Dagboek van een kerkmeisje #24

Let op! Er kunnen heftige thema’s aan bod komen.  

Nog steeds 22 december 

Terwijl Julia naar de deur liep, hoorde ze het gemene gelach van de meiden uit de klas op de achtergrond. “Mam, wat doe jij hier!?” zei Julia met een verontwaardigde stem. “Ik ben laaiend op je! Je zou niet naar het feest gaan!” – “ Mam, ik zei toch dat ik met Nick alle pakjes rond zou brengen zodat ik nu wel hier kon zijn?” – “Onzin, je weet dat we op vrijdag altijd samen bidden en je weet dat het vandaag de dag is dat oma is overleden. Haar oma van moeders kant was al een paar jaar geleden overleden en dat raakte haar moeder ten diepste. Ze is altijd extra droevig op haar sterfdag die toevallig op de dag van het kerstgala plaatsvond. Ook dat nog een keer vergeten! “Mam, dat weet ik! Maar ik had je nog zo gezegd dat ik zo graag met Nick hier wilde zijn! Je zei zelf dat hij een goede jongen is.” Terwijl Julia dat zei, begon ze aan dat laatste toch wel te twijfelen.”Één jaar geleden zei je nog tegen mij: ‘ik ga nooit naar een gala of een of ander feestje met keiharde herrie’. En kijk jou nu dan eens! Compleet gestoord! “- “ Mam, hou op dat heb ik niet gezegd!” En ze gebaarde haar moeder om samen op de gang te gaan staan. Haar moeder barstte in huilen uit.” Jij weet totaal niet dat je me in de steek laat. Je denkt alleen maar aan jezelf. Dit is de laatste keer dat je naar zo’n feest gaat!” Haar moeder liep weg naar haar fiets en liet Julia alleen op de gang staan.                        

Was Caro, haar beste vriendin, er maar, maar die was op vakantie. Ze ging op wintersport met haar vader en zijn nieuwe vriendin. Hij wilde haar flink imponeren en is zelfs terug naar huis gevlogen om het lievelingskussen van die nieuwe vriendin thuis op te halen omdat ze anders niet goed slaapt. Krankzinnig!                                                                                    

 Julia staat verslagen in haar veel te oubollige jurk zonder glitter op de gang. Ze wil naar toilet lopen wanneer Nick naar haar toe komt. “Gaat het?” Nick pauzeerde even. “Je was opeens weg.” – “Eh, ja Mijn moeder was hier. “Julia merkte dat ze geen zin meer had om te praten. Waarom zou ze zich kwetsbaar opstellen als hij dat ook niet deed en haar tegelijkertijd zo voor schut zet? Julia dacht echt een date te hebben, maar daar lijkt het nu totaal niet op. Tegelijkertijd dacht Julia dat ze zich aanstelde en dat vriendschap net zo belangrijk is en misschien nog wel belangrijker. Dus get over it. “Eh, oké! Waarom was je moeder hier?” “Eh, ik was thuis iets vergeten…” Julia wist dat ze niet moest gaan liegen, maar ze kon wel door de grond zakken. Haar moeder moest helemaal niet naar school komen. In de tussentijd waren er al meerdere leerlingen langs gelopen en ze keken met opgetrokken wenkbrauwen naar Julia. “Je kunt me alles zeggen Juul!” zei Nick, en hij hield de deur voor Julia open om terug te gaan naar het feest. Een klein lachje verscheen op zijn gezicht. Alles zeggen? Dat wist Julia zo net nog niet.

“Juul, geloof jij nu echt in God?” Brits schelle stem klonk weer ver boven de muziek vandaan. Julia pakte haar oordopjes en wilde  op de Decibel app van haar telefoon kijken hoe hard het geluid wel niet was. Het was de eerste keer dat ze bij een feestje op school was. De zaal zit vol en iedereen beweegt mee op de muziek. Bewegen is het juiste woord, want dansen kun je het echt niet noemen. Alle leerjaren zijn aanwezig. Julia zag haar jongere buurmeisje dansen met een jongen uit haar klas. Julia wist dat de buren ook gelovig waren maar op de één of andere manier, mocht haar buurmeisje alles. Misschien omdat haar buurmeisje zelf een sterke mening had over het geloof? Julia wilde soms dat ze daar zelf ook wat meer van had. Haar vader was de laatste tijd wat makkelijker geworden, wat ook kwam omdat hij veel op zakenreis was. Julia’s moeder was echter alleen maar strakker geworden met de regels. Vooral sinds het overlijden van Katy. Maar… wat was dat? Was haar buurmeisje nu aan het zoenen met die jongen uit haar klas? Julia keek snel de andere kant op, hier wilde ze niks mee te maken hebben. 

“Eh hallo Juul!” Britt stond recht voor Julia’s neus en dronk gulzig een slok van haar bekertje cola. Het leek erop dat daar meer dan alleen frisdrank in zat. Britt was haast in Julia’s gezicht gaan schreeuwen. “Geloof jij echt in God of zo?!” Normaal zag je het kruiskettinkje niet omdat dat ze dat onder haar kleding droeg. “Ja, ik geloof echt in God en ik ben gelovig.“ zei Julia. “Oh wat enig! Zie je wel dat ik oprecht geïnteresseerd tegen je kan doen!“ zei Britt. Ze morste bijna haar cola op Julia’s jurk. Ze kon amper op haar hoge hakken blijven staan en wiebelde heen en weer. “Zou je dan meer over het geloof willen weten?“ Julia begon hoopvol te worden. Britt streek haar jurkje recht en begon weer te lachen. “Nee hoor meid! God bestaat niet en jij mag helemaal niks van je geloof. Dat is helemaal niks voor mij maar als jij denkt dat jij dat wil dan is dat helemaal OK.“ Julia stond verstijfd en de drukke sfeer en lichten en vooral de harde muziek gaven haar hoofdpijn.                                                                                   

“Heb je wel eens gezoend?” Julia wordt rood. Britt en haar crew hebben zich om haar heen verzameld als aasgieren. “Eh…” – “ Oh dat mag zeker niet van je geloof. Haha!” De meiden vind het maar al te grappig.” – “Dat jij nu zo’n sloerie bent…” Jeremy kwam erbij staan met een controller in zijn handen. Hij bestuurde daarmee een drone om een aftermovie te maken van het feest. Hoe hij daar nu weer toestemming voor heeft gekregen is Julia een raadsel. “Hou je kop! Ik kan tenminste doen wat ik wil!” Jeremy vindt Britt overduidelijk leuk. Hij moet altijd overal op reageren als Britt iets zegt of doet. “Julia heeft nog nooit gezoend! “ roept Britt. “Jeremy, kom hier en ga met Julia dansen!” – “Nee gatver! “Het floepte eruit voordat hij er erg in had. “Nee, ik doe het gewoon niet.“ Britt duwde hem hardhandig in de richting van Julia, hij botste zowat tegen haar op. “Hé, doe eens even normaal joh!” zei Nick. “Wat? Jij hebt echt geen humor. Dit was maar een grapje en Julia moet gewoon lekker zelf doen wat ze wil!” zei Britt bits. – “Je bent hartstikke dronken! Laat Julia met rust!” – “Nick, wil je met mij dansen?“ Britt negeerde de opmerking volledig, hing half om Nick heen en wilde hem de dansvloer optrekken. “Nee, Nick moet met Julia zoenen!” Jeremy trekt Nick weg van Britt en duwt hem richting Julia en het awkward level is gestegen naar 100%.

Hoe gaat dit verder? 

Geef een antwoord