De liefde van een moeder…- Liefs Laura

Door: Laura Hagen

Het is alweer bijna de tweede zondag van mei. Een speciaal moment in het jaar waarop we even extra aandacht besteden aan onze moeders. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen tradities voor zulke dagen. De moeders die nog onder ons zijn krijgen misschien een ontbijt op bed, een cadeau, een mooie bos bloemen of krijgen een dagje waarin ze even niks hoeven. Een vaak wordt er ook aandacht besteed aan de moeders die we helaas, om wat voor een reden dan ook, moeten missen. Een goed moment dus, om eens even stil te staan van de liefde van en voor onze moeders.

Hoewel je de liefde van een moeder (of vader natuurlijk) pas echt kunt begrijpen vanaf het moment dat je zelf ouder bent, is het overduidelijk dat de meeste ouders beschikken over een onuitputtelijke hoeveelheid liefde voor hun kinderen. Zelfs de ouders waarbij het opvoeden en zorgen voor de kinderen soms moeilijk gaat, doen uiteindelijk hun uiterste best uit liefde voor hun kinderen. Die liefde gaat vaak zo diep. En wat ook nog ontzettend bijzonder is, die liefde is meestal ook nog eens voor ieder kind even groot. Bij ons thuis maken wij hier nog wel eens grappen over door te zeggen “en daarom ben ik natuurlijk je lievelingskind”. Onzin natuurlijk. Want als puntje bij paaltje komt, zegt mijn moeder altijd “ik houd van jullie allemaal evenveel. Misschien wel op een iets andere manier omdat ik met elk van jullie toch weer een iets andere band heb, maar uiteindelijk wel van jullie allemaal evenveel. Ik zou niet tussen jullie willen en kunnen kiezen”.

Zelf ben ik (nog) geen moeder. De liefde van een moeder tegenover haar kinderen kan ik dan ook niet omschrijven. Als dat überhaupt al mogelijk is! Ik kan alleen spreken vanuit mijn eigen ervaring als dochter. En naar mijn eigen bescheiden mening is dat eigenlijk minstens zo bijzonder. Ik houd ontzettend veel van mijn moeder. Natuurlijk zijn er dagen waarop ik haar achter het behang zou kunnen plakken. Of momenten waarop ik me aan haar erger. Of momenten waarop ik haar gewoon niet zo goed begrijp omdat onze karakters dan toch verschillen. En ja, er zijn soms ook echt wel eens momenten waarop ik me eigenlijk een beetje voor haar schaam. Maar ik weet tegelijkertijd ook heel goed dat er maar zeer weinig mensen zijn die meer voor mij over zouden hebben dan mijn moeder. Alles wat ze voor me doet, doet ze vanuit liefde en omdat ze om mij geeft. Zelfs al vind ik dat af en toe overbodig. Wanneer je het dagelijkse leven even wegdenkt, komt het er uiteindelijk op neer dat ik eigenlijk niet weet wat ik zou moeten zonder mijn moeder. Ze is mijn steun, mijn toeverlaat en een veilige haven. En ik weet dat ze er altijd voor me zal zijn. En dat is maar één van de vele redenen waarom ik dol op haar ben en van haar houd.

Het is onmogelijk om een column te schrijven over moeders zonder daarbij even stil te staan bij een heel bijzonder iemand binnen ons geloof. Ik heb het dan natuurlijk over Maria, de moeder van Jezus en moeder van ons allemaal. Haar liefde voor Jezus – en eigenlijk voor ons allen – is onbegrensd. Ze had er zelfs het onmogelijke voor over! Ze nam afscheid van haar geliefde zoon, in vele opzichten de spil van haar bestaan. Ik kan mij niet voorstellen hoe moeilijk dat voor haar moet zijn geweest. Toekijken hoe haar zoon pijn leidt en sterft om de mensheid te redden. Wetende dat dit de wil is van de Heer en dat er niks is wat je zou kunnen doen. Zelfs voor Maria’s standvastige geloof moet dat een ongelooflijk moeilijk moment zijn geweest. En toch had ze de kracht om dit te doorstaan zonder zich van de Heer af te keren. Sterker nog, het heeft haar moeder van ons allemaal gemaakt. Zij is voor ons allen een steun, een toeverlaat en een veilige haven. Ze begeleidt ons, waakt over ons en bid voor ons. Reden genoeg om op de dag gewijd aan moeders niet te vergeten om ook even bij Maria stil te staan.

Of je nou groots gaat uitpakken of niet, graag wens ik jullie (en natuurlijk jullie moeders) een hele fijne Moederdag! Gebruik het moment om even stil te staan bij de kracht en de liefde van onze eigen moeders en natuurlijk de kracht en liefde van de Moeder van ons allen. Diegenen die hun moeder moeten missen op deze dag, mijn hart gaat naar jullie uit en ik wens jullie juist op deze dag veel kracht toe.

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord