De nieuwe Omega is uit! Kiezen voor de kerk, kiezen voor vrede?

Het eerste nummer van dit jaar is alweer een paar weken geleden op de deurmat gevallen. Het heeft een poos geduurd voordat het nummer uit was maar het is gelukt!

Het thema is de ‘Katholieke Kerk. Iemand gaf als opmerking ‘maar het is toch al een katholiek blad, elk nummer gaat daar toch over?’ En dat klopt ook. Toch is het belangrijk om een nummer met dit thema te hebben want er is (nog) geen wereldvrede terwijl er in de kerk over wordt gesproken. Wat betekent dit dan voor de Kerk?

De Rooms-Katholieke Kerk is in het Nederland van na de Reformatie lange tijd naar de achtergrond verdwenen. Het Roomse geloof werd slechts in schuilkerken toegestaan. Toch wist de Kerk zich hiervan te herstellen en uit te groeien tot een invloedrijke organisatie die alle facetten van het leven van de gelovigen beïnvloedde. Deze periode noemen we het Rijke Roomse Leven (ca. 1860-1960).

Rond de jaren zestig ontstond er echter een leegloop. De volkskerk veranderde langzaam in een keuzekerk, waarin kerkbezoek niet langer de gewoonte was. Vandaag de dag maken steeds meer mensen toch een bewuste keuze voor de Katholieke Kerk, iets dat gerust bijzonder genoemd mag worden in een seculiere samenleving. Er zijn dan ook veel mensen die andere wegen bewandelen. Doordat verschillen vaak worden benadrukt, lijkt er van gemeenschap tussen de mensen soms nauwelijks iets terecht te komen.

Hoe zouden wij als Kerk, naar het voorbeeld van de eerste christenen, kunnen bijdragen aan een wereld van vrede waarin alle mensen een hechte gemeenschap vormen? Nu de keuze centraal staat, is het belangrijk dat mensen die bewust voor de kerk kiezen ook bewust kiezen om aan vrede te werken.

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord