De Sint-Jansprocessie: een Katholiek feestje!

Op zondag 26 juni werd in Laren (NH) de Sint-Jansprocessie gehouden. Dit feest ter ere van parochiepatroon Johannes de Doper is een van de grootste katholieke manifestaties van Nederland en wordt al sinds de Middeleeuwen gevierd, wat bijzonder is, aangezien processies en andere katholieke uitingen in Nederland na de Reformatie honderden jaren verboden waren. Pas in 1986 werd dit verbod opgeheven! 

 Voor mij was het de eerste keer dat ik aanwezig was bij de processie. Ik hoorde er pas over toen ik mijn vriendin Linda (de hoofdredactrice van Omega) ontmoette. Ik weet zeker dat veel meer mensen in Nederland nog niet eerder hebben gehoord van de Sint-Jansprocessie. Een belangrijk gevolg van de Reformatie is dat veel katholieke tradities in Nederland verdwenen zijn, of niet bekend bij het grote publiek. In Laren is het echter alsof de Reformatie nooit heeft plaatsgevonden!

 

Voor liefhebbers van de Rooms-Katholieke traditie is het feest van Sint-Jan een ware overweldiging. Ikzelf wist niet wat ik zag bij het betreden van Laren, toen ik de enorme triomfbogen ter ere van het Lam Gods zag, versierd met eretekenen van de basiliek en teksten uit het Evangelie. En dat alles bóven de grote rivieren!

 

Deelnemen aan de Sint-Jansprocessie is iets onvergetelijks, iets dat je als gelovig Katholiek meegemaakt moet hebben.

 

Voor mij had de dag nog een extra bijzondere lading: ’s morgens was het mij gegeven om te dienen in de Hoogmis, en ’s middags als acoliet in de processie het wierook te zwaaien, samen met maar liefst zes anderen, voor het Allerheiligste uit, in de sacramentsprocessie! Een unieke ervaring, waar mijn Roomse hart sneller van gaat kloppen. Ik denk dat ik voor alle anderen spreek als ik zeg dat deelnemen aan de Sint-Jansprocessie iets onvergetelijks is, iets dat je als gelovig Katholiek meegemaakt moet hebben. Ook voor niet-Katholieken is het een bijzondere ervaring. Niet voor niets trekt het evenement jaarlijks duizenden bezoekers, zelfs na twee jaar corona.

 

 

 

 

 

 

 

 

Door gebeurtenissen als de Sint-Jansprocessie herontdekken we onze vreugde om Katholiek te zijn

 

Door gebeurtenissen als de Sint-Jansprocessie herontdekken we onze vreugde om Katholiek te zijn, hervinden we telkens weer hoe trots we mogen zijn om tot de Rooms-Katholieke Kerk te behoren, en krijgt ons geloof een nieuwe impuls. Wees dan ook van harte welkom om volgend jaar óók aan te sluiten, langs of in de processie. Deze uitnodiging geldt ook voor acolieten en misdienaars!

 

 

Mijn hartelijke en nederige dankbaarheid voor deze bijzondere dag gaat uit naar Linda de Valk, Chiara Chimienti en haar familie, die het mij mogelijk maakten om hier deel van uit te kunnen maken.

 

Foto’s: Hans & Sheryll de Valk & “Oog op Laren”

Geef een antwoord