Pelgrimstocht naar de Stille Omgang: Een verslag

Door: Linda de Valk

Op 19 maart was het dan zover, ik ging samen met een groep van ongeveer 15 mensen vanuit Haarlem lopend op weg naar de Stille Omgang. Een flinke tocht van 25 kilometer. En voor mij was de voorbereiding bepaald niet ideaal met een corona infectie twee weken daarvoor. 

De dag begon met een korte samenkomst in de Sint Bavo kathedraal. We kregen een stukje taart om het hoogfeest van Sint Jozef te vieren en de introductie eindigde met een korte aanbidding in de Sacramentskapel in de kerk. Dit was een goede start van de dag en bovendien ook nog eens enorm interessant voor de toeristen die op dat moment ook aanwezig waren in de kathedraal. 

Hierna gingen we op weg. De eerste stop was in de Jacobus de Meerderekerk in Haarlemmerliede en we werden verwelkomd met een kop koffie door de parochianen. Vanaf deze kerk liepen zelfs in de middeleeuwen al mensen de pelgrimage naar de Stille Omgang, bleek na de uitleg van de priester. Daarom is er een monument in de tuin van de kerk geplaatst. Wil je hier meer over weten kun je dit filmpje kijken.

Hierna gingen we verder op weg naar Amsterdam. Onder het lopen kwamen er diverse interessante discussies op gang. Bijvoorbeeld over of en zo ja hoe je vertelt over je geloof op je werk en over hoe je op een integere, katholieke manier in een hele commerciĆ«le omgeving kunt werken. Erg leerzaam en inspirerend dus. 

Na enige tijd besloten we om gezamenlijk de rozenkrans te bidden. Voor mijzelf is dit geen dagelijkse bezigheid en de setting (al lopend op een fietspad in de Noord-Hollandse polder) maakte het extra bijzonder. Dat doe je toch niet elke dag. 

Na dit bezinningsmoment kwam Amsterdam al snel in zicht en aldaar kwamen we (tja, niet iedereen weet natuurlijk van dit bijzondere religieuze evenement) terecht in de plaatselijke kermis en was het gedaan met de rust. Na een korte stop om te eten en een eindsprint kwamen we gelukkig precies op tijd aan bij de Mis met mgr. Hendriks en hierna kon de echte stille omgang beginnen. 

Ook hier kregen we in het drukke uitgaansgebied weer te maken met de bijzondere combinatie van bezinning in stilte met feestende mensen op de achtergrond. Alhoewel dit voor sommige mensen niet aantrekkelijk zal klinken, is dit voor mij juist de perfecte metafoor van hoe wij geloven in deze moderne tijd. Het leven met al zijn mooie en minder mooie kanten draait altijd door en wij proberen hierin onze weg te vinden. Het lukt ons maar in beperkte mate om deze externe prikkels uit te zetten, en de Stille Omgang laat zien dat wij dit zeker kunnen. 

 

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord