Dood is dood

In deze veertigdagentijd wordt bij Omega de ‘muziekbingo’ gespeeld. Elke dag komt er een nummer voorbij waarin de betekenis van de veertigdagentijd kan worden geproefd. Vandaag is dat “Dood is dood” van de Rakkertjes.

“Het was een mooie droom
Maar alles stortte in
Want eenmaal dood is dood
En niks heeft nu meer zin.”

Toen Jezus overleed, zaten de apostelen in een grafstemming die mensen alleen maar hebben na het overlijden van een dierbare. Sterker nog: ze dachten dat het nu allemaal afgelopen was. Het was allemaal een mooie droom geweest: Jezus, het koninkrijk, de hemel. Mooie verhalen die niets meer betekenden, want Jezus was er niet meer.

Dood is dood. En daar verander je niets aan.

Drie dagen later: BAM, daar stond Jezus ineens voor ze! Die hele dood leek niets voor te stellen, want daar was Hij gewoon weer! En die mooie droom bleek werkelijkheid: hun goede Vriend, hun Koning bleek zó groot dat zelfs de dood Hem niet klein kreeg.

Een mooi verhaal dat altijd door christelijke mensen wordt verteld, maar wat betekent het nu eigenlijk?

Het betekent dat we nog steeds verdrietig zijn als er iemand overlijdt van wie we houden. Want we moeten afscheid nemen van diegene. We zullen diegene een tijdje niet meer zien, niet meer vast kunnen houden, niet meer ontmoeten.

Maar het betekent óók dat we hoopvol mogen zijn, en dat we getroost kunnen worden. Dat we weten dat diegene die is overleden, nu op een plaats is waar voor altijd de zon schijnt. En die plaats bestaat, dat weten we zeker, want Jezus is het de apostelen zelf in hoogsteigen persoon komen vertellen. Het is geen Narnia, of Nooitgedachtland. De hemel is de plaats waar we echt kunnen komen, en zullen komen, en we zullen onze dierbaren er terugzien. Zelfs mensen die niet in God geloven, spreken vaak over “daar boven” of steken een kaarsje op om te denken aan hun dierbaren.

De hemel bestaat. En daar zullen we elkaar terugzien. Dus de Rakkertjes hebben gelijk:

“De droom komt toch nog uit
Het is een nieuw begin
Mijn ogen zien nu meer
En alles krijgt weer zin”

 

Liedtekst via: https://rakkertjeszoeterwoude.webnode.nl/products/liedjes-a-h1/

Geef een antwoord