Terugkomavond The Missionary School

Vorige week vrijdag was ik uitgenodigd voor de terugkomavond van de The Missionary School (TMS) in Haarlem in de grote Bavokerk. Tijdens deze avond konden de deelnemers die het jaar van de start-up hebben afgerond praten over hun projecten en vertellen hoe ver ze daarmee waren.

De avond begon met een gezamenlijke maaltijd en daarna volgde een bezoek van Harm Ruiter die als coördinator heeft meegewerkt aan de musical Ruth. Hij vertelde zijn verhaal. Het ging onder andere over hoe je op het juiste pad in je leven kunt komen en hoe je daarmee om kunt gaan. Het was een bijzonder verhaal dat mij is bijgebleven.

Harm vertelde dat hij in een soort ‘spookhuis’ woonde. Zijn dochter ervaarde een aanwezigheid in het huis van een boze oude vrouw, waarschijnlijk de oude bewoonster van het huis. Op een dag kwamen er twee Duitse priesters bij hem langs om een oude kast te kopen. Ze begonnen met zingen voordat ze het huis binnen waren. Binnen dronken de mannen een kop koffie. Ze hadden het huis ingezegend en de aanwezigheid van de oude boze vrouw was weg en de rust was wedergekeerd.

Ze hadden het huis ingezegend en de aanwezigheid van de oude boze vrouw was weg en de rust was wedergekeerd.

Dit was het eerste verhaal, maar Harm vertelde ook het verhaal over de zak snoep. Vroeger als kind wilde Harm graag snoep mee op vakantie. Met alle kosten voor de vakantie was dit niet mogelijk. Zijn moeder vond dit heel erg voor haar kinderen. Vervolgens kwam er ‘per toeval’ iemand op hun pad die hun een hele grote zak snoep gaf vanuit het niets. Die vakantie hadden zij nog nooit zoveel snoep mee.

Met de twee verhalen wilde Harm volgens mij aangeven dat God je de tools en mensen aanreikt die nodig zijn bij jouw pad. Je loopt tegen dingen aan, maar er is ook een oplossing.

Zelf doe ik mee met het project Huiskamer samen met Gerbrich (hierover kun je lezen in de nieuwe Omega). Ik merk dat het niet gemakkelijk is om de doelgroep te bereiken die nodig is voor het project. Momenteel zijn Gerbrich en ik op zoek naar de kandidaten. We zoeken met name jongeren. Ik hoop dat het project uiteindelijk zal lopen om zo bij te dragen aan de maatschappij en kerk. Nu lijkt het nog niet te gaan werken, maar je moet zeker hoop houden.

Doe jij zelf ook mee met een (maatschappelijk georiënteerd) project? Hoe bevalt dat?

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord