Waarom willen we leven (ook weer in 2021)?

Het is nu 2021. Een jaarwisseling die wat anders was dan andere jaren vanwege – het zal je niet verbazen  –  corona. Je mag haast geen bezoek ontvangen waardoor het misschien minder gezellig is. Het vuurwerk mocht daarnaast niet worden afgeschoten, hoewel daar niet veel van te merken was. De oliebollen smaakten gelukkig hetzelfde als elk jaar en je kon je al gauw misselijk eten. Voornemens voor dit jaar hebben vooral te maken met weer meer naar buiten gaan zonder de hele tijd te denken aan de anderhalve meter.

Zou dit een jaar worden met nieuwe kansen? Met hoop op gunstige ontwikkelingen. Maar wat is gunstig dan? Stel dat iedereen wordt gevaccineerd en dit de oplossing is voor het probleem, zodat mensen niet meer overlijden aan corona. En  we gewoon terug gaan naar onze oude levens. Dat we opnieuw vooral met onszelf bezig zijn en de ander ‘vergeten’. Die ander moet het zelf maar uitzoeken zo lang jij maar je ding kan blijven doen. Ik weet niet of we daar naar terug moeten gaan omdat die leefwijze niet meer houdbaar is en we nu zien dat we elkaar nodig hebben om er voor elkaar te zijn.

We doen er van alles aan om in leven te blijven, maar weten soms niet waarom we dan nog ‘langer’ willen leven. Je zou alles in je leven alleen maar voor jezelf kunnen doen (en dat is waarschijnlijk ook de bedoeling), maar je gaat uiteindelijk toch dood. Wat heeft het dan voor zin?

Met mijn werk in de zorg is tijdens kerst een cliënt overleden aan corona. Ze wilde niet meer leven en had vergevorderde dementie. Hoewel de betrokkenen haar nog wilden zien opknappen, zou zij nu eindelijk haar rust hebben gevonden. Daar smeekte ze al een jaar om omdat ze steeds minder van haar omgeving begreep. Het was zeker niet dat ze geen mooi leven had. Integendeel, ze had een rijk leven met een gezin en had veel plekken bezocht.

Het zou mooi zijn als het vaccin helpt om de mensen te beschermen, maar dan hoort daar nog bij om te weten waarom wij het leven van de mensen in stand willen houden. Het klinkt logisch dat we dat willen, maar wat is het antwoord daarop?

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze FB-pagina

Geef een antwoord