Dag 9: ‘post-party refresh’

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak ‘post-party refresh’. 

 

Dit theezakje komt door onoplettendheid een dag te laat; dat is al behoorlijk ‘post-party’! Los daarvan voelt het vreemd om in het kader van de Advent over ‘post-party’ te praten, want Advent is juist de ‘pre-party’.

Thuis hadden wij een kaarsenhouder met vier kaarsen. Ik weet niet of hij gemaakt was voor de Advent, er zat geen krans bij, maar het was een mooi tinnen ding met één kaars in het midden en drie eromheen, een soort kaarsenbundel. Aan het begin van de Advent leek het me mooi om alleen één kaars aan te steken, maar een jongere zus protesteerde: ze moesten allemaal aan, of helemaal geen!

Volgens mij is dat de manier geworden waarop we nu feestvieren: op een willekeurig moment gaan de lichten aan, hangen er kerstballen in de IntraTuin en is er alleen nog maar kerstmuziek op de radio. Dat duurt dan tot 26 december en vervolgens is het weg.

Ik doe er ook aan mee, maar ergens zegt een stemmetje dat het toch wel mooi is om op de katholieke manier feest te vieren: met een lange voorbereiding van bezinning, zonder gloria, maar die steeds intenser wordt totdat de feestdag komt. En vanaf dat moment vier je een tijd lang feest, want de vreugde raakt niet in één of twee dagen op.

Wanneer zet jij de kerstboom?

Geef een antwoord