Dag 7: ’tropical lemongrass’

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak ‘tropical lemongrass’. 

 

De smaak van dit theezakje was moeilijker met Kerst te verbinden dan ‘super star anise’! In eerste instantie dacht ik aan de Lion King. vanwege het ‘tropisch gras’ dat verdort onder de heerschappij van Scar, maar terugkomt als Simba verschijnt op Pride Rock. De terugkeer van de ware koning is natuurlijk een thema dat ook goed bij Kerst past (waarbij Herodes de rol van Scar heeft).

Maar toen ik verder op zoek ging naar wat citroengras precies was, kwam ik andere dingen tegen. Citroengras heeft een uitgesproken geur, die rustgevend schijnt te werken. In mijn studietijd was er een avond waarop ik ontzettend moe was, maar ik had me toch naar een lezing gesleept van een christelijke spreker. Deze man had een bijzondere uitstraling, heel nuchter en down-to-earth, rustig en zeker. Na die avond schreef ik op dat ik bij hem de vrede had ‘geroken’, niet flitsend als een licht of juichend als een engelenkoor, maar subtiel.

Ook door imkers wordt citroengras gebruikt, omdat het lijkt op de geur die honingbijen verspreiden om verdwaalde bijen naar hun korf te lokken. Zo vinden ze een plek waar ze opnieuw een doel hebben en kunnen bijdragen aan het geheel. Als Jezus verdwaalde mensen zag die hun plek niet konden vinden, lokte hij hen ook met de geur van vrede om opnieuw iets voort te brengen wat in het Koninkrijk van God zou passen.

Geef een antwoord