FunX radiopresentatrice Tannaz vertelt over vasten

Door: Daniel Eijkelenkamp

Tannaz Hajeby is 26 jaar oud, geboren en getogen in Amsterdam en heeft Iraanse roots. Ze werkt als radiopresentatrice en host ook een _mental health_ podcast bij FunX, waar ze ook presenteert. Daarnaast heeft ze een eigen onderneming waarbij ze workshops en voiceovers aanbiedt. Ze vertelt over haar ervaringen met vasten.

Hoe heb je vasten ontdekt?

Eigenlijk via social media. Hoe gek dat ook klinkt. Sommige mensen hadden het erover en ik vroeg me af wat het inhield. Online heb ik me er toen meer in verdiept en toen wilde ik het zelf ook uitproberen. Ik ben gelijk in het diepe gesprongen door veertig dagen te gaan vasten.

Het stelde me op de proef om dingen af te staan voor God. Ik merkte gelijk al dat het me dichterbij God bracht dan als ik niet vastte. Nu kijk ik elk jaar uit naar die periode.

Ik zie het ook als een moment waar je detoxt van de dagelijkse sleur en de dingen waar je zo aan gewend bent geraakt. Spiritueel brengt het je nog dichter bij God.

“Vasten detoxt van de dagelijkse sleur en de dingen waar je zo aan gewend bent geraakt.”

Wat zijn tips voor mensen die willen beginnen?

Doe goede research, bv. als je op sap gaat vasten. Zorg dat je de goede voedingsstoffen binnen krijgt. Je kunt er ook noten, bonen of haver doormengen. Maar houdt het wel realistisch, je kunt de eerste keer bv. ook geen junkfood nemen. Ik was geen vegetariër maar inmiddels ben ik dat wel. De eerste keer was een uitdaging om dat veertig dagen te doen. Daarna ben ik veertig dagen veganistisch gaan vasten. Dat was ook een grote uitdaging.

Je kunt ook van andere dingen dan voedsel afstand nemen. Je doet het voor God, maar je ontwikkelt jezelf ook. Wat kun je aan? Je kunt ook stoppen met uit eten gaan of online shoppen. Neem niet te grote stappen, maar probeer wel elk jaar een stap verder te gaan. Ga niet gelijk helemaal los, maar pak het stapje voor stapje aan.

Waarom is het belangrijk voor je geestelijk leven?

Meestal lees ik tien pagina’s uit de Bijbel per week. Daar haal ik dan wijze lessen uit die ik deel op social media (http://Instagram.com/tannazhajeby). Ik krijg hier hele leuke reacties op, ook van ongelovige mensen.

In de vastentijd doe ik dit soort dingen net iets bewuster. Ik werk als radio-dj en hoor ook vunzige muziek. Dat probeer ik in de vastentijd extra te vermijden, net als films of muziek met veel seksualiteit. Ook probeer ik beter op mijn woorden te letten. Dit is in de vastenperiode ontstaan, maar nu zijn het vaste gewoonten geworden.

“Als mens ga je ook een lijdensweg af… vasten is oefenen in die lijdensweg.”

Hoe heeft het jouw relatie met God veranderd?

Als mens ga je ook een lijdensweg af. Misschien begrijp je dat nu niet, maar later ga je het wel in zien. Jezus heeft veel tegenslagen in korte tijd gekregen; dat vasten is oefenen in die lijdensweg. Je wordt er beter in.

Vroeger was mijn relatie met God meer op spontane momenten. Nu denk ik altijd aan God. Ik las dat God altijd bij je is. Goede momenten en minder goede momenten. Als je valt en als je opstaat.

 

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord