Op bedevaart? 5 tips voor de mooiste beleving!

Door: Elise Janssen 

De bedevaart met het Aartsbisdom naar Lourdes in de meivakantie was niet mijn eerste bedevaart. Eerlijk gezegd weet ik ook niet hoe vaak ik al op bedevaart ben geweest, maar wat ik wel kan zeggen is dat iedere ervaring weer anders is en dat je de ervaring alleen deelt met je medepelgrims. Met flink wat bedevaartervaring durf ik het dan ook wel aan om jullie wat tips te geven. Tips die ik bij mijn volgende bedevaart ook zelf wil gaan opvolgen!

Tip 1: Zet je telefoon uit

Het klinkt logisch, maar inmiddels zijn we zo gewend dat we onze telefoons overal naar meeslepen dat we hem zelfs op bedevaart meenemen. Zet je telefoon uit. Wees in het moment. Wanneer je op bedevaart gaat, trek je je terug en sluit je je eigenlijk af voor de buitenwereld. In contact blijven met het thuisfront is zeker belangrijk, maar wees je bewust van je telefoongebruik. Er komt veel op je af in de dagen dat je onderweg bent, de mensen thuis begrijpen niet altijd wat je meemaakt. In gesprek gaan met je medepelgrims om je ervaringen te delen, gaat dan een stuk makkelijker en zonder telefoon heb je ook daar geen afleiding meer van.

Tip 2: Sta open voor het programma

Tijdens een bedevaart is er een vast programma, iedere dag een Eucharistieviering,  je loopt een keer de Kruisweg en doet vaak nog veel meer. Voor vertrek kun je het hele programma uit je hoofd leren en je houden aan het programma, maar tijdens de reis loopt het altijd anders. Soms verandert het programma iets of heb je zelf geen energie om een programmaonderdeel bij te wonen, dan is het belangrijk om open te zijn voor die veranderingen.

Tip 3: Neem je rust

Zoals eerder al aangegeven, het programma is druk en er komt veel op je af. Op bedevaart gaan, doe je voor jezelf, het is dan ook van belang dat je goed voor jezelf zorgt. En nee, dit zeg ik niet zomaar, in de meivakantie heb ik zelf vaak genoeg deze opmerking naar mij toe gekregen. Alle ervaringen moeten verwerkt worden en dat kan niet als je constant maar doorgaat. Zoek gedurende de dagen een moment voor jezelf en ga dan op een rustige plek zitten, dit kan een kapel zijn, maar ook gewoon een bankje aan het water. Reflecteer op de eerdere dagen, dank God voor de mooie momenten die je al gehad hebt en rustgewoon even lekker uit. 

Tip 4: Ga het gesprek aan

Geconfronteerd worden met jezelf, het gebeurd vaak wanneer je op bedevaart bent. Je hebt eindelijk tijd om na te denken over de dingen die al tijden rondspoken in je hoofd en dan kunnen er dingen naar boven komen waar je al lang niet meer aan hebt gedacht. Pastorale begeleiding is er tijdens een bedevaart genoeg, ze zijn er ook voor jou! Deins niet terug om een gesprek aan te vragen bij een van de priesters. Blijven rondlopen met je gedachten kan tegen je gaan werken, het kunnen bespreken met iemand kan helpen. Mocht je een priester een stap te ver vinden, kijk dan rond in je groep, is er iemand waar je het aan durft te vertellen? En soms komen de mooiste gesprekken op de momenten dat je ze het minst verwacht!

Tip 5: Blijf lachen

Een bedevaart loopt niet altijd zoals je van tevoren had gehoopt, je slaapt minder, hebt drukke dagen en dan kan er wat onrust ontstaan. Zelfs in die moeilijke momenten is het belangrijk om positief te blijven en een lach op je gezicht helpt daarbij. Daarnaast zegt een lach meer dan duizend woorden, zelfs als communicatie even lastig loopt, kan een glimlach de taalbarrière doorbreken. Die lach hoeft niet de hele bedevaart op je gezicht te zitten, een bedevaart is vaak met een lach en een traan, maar zorg dat je je tijd niet laat verpesten door onenigheid!

Vijf tips voor een bedevaart, tips die ik zelf ook moet gaan gebruiken. Tips die je niet alleen tijdens een bedevaart kunt toepassen, maar ook zeker in het dagelijkse leven. Probeer ze toe te passen wanneer je weer op pad gaat, zo zul jij je bedevaart zo mooi mogelijk beleven!

Geef een antwoord