Blik op de WJD! – Deel 6

Welkom terug bij aflevering 6 van “Blik op de WJD!” In deze serie kijken we naar de beleving van de Wereldjongerendagen 2023 door de ogen van Michel en Linda. In hun terugblik op het grootste festival ter wereld hopen ze je iets van hun enthousiasme te kunnen meegeven en ook een realistisch beeld te maken: hoe is het nou écht om bij dit evenement te zijn?

Ben je een fanatieker volger van onze serie? Dan wist je al vanaf het begin dat er iets groots zat aan te komen tijdens de WJD. Misschien was je er zelfs wel bij! Vandaag maken we dan ook iets heel bijzonders mee: een huwelijksaanzoek! Maar de grote vraag is… zegt ze ja? 

Zoals je inmiddels weet, wordt Linda tijdens de WJD gevolgd door de camera van de KRO, die een reportage maakt over het perspectief van drie katholieke jongeren. Linda is het stralende middelpunt, al heeft Michel de show een beetje van haar gestolen, zeker vandaag. De vrijdag van deze Wereldjongerendagen is namelijk een bijzondere dag voor Michel en Linda, al weet laatstgenoemde nog van niets. Als Linda namelijk staat te assisteren bij de EHBO, is het dit keer Michel die voor de camera van Hugo staat, en vertelt dat hij van plan is om vandaag de wens uit te spreken voor een levenslange verbintenis met Linda. Hugo verkrijgt het exclusieve voorrecht om dit wereldkundig te maken in de WJD-uitzending van de KRO.

 

Als Michel vervolgens zijn evenzo bijzondere getuigenis op het podium van de Nederlandse catechese heeft gedeeld, en het applaus nog naklinkt, wordt Linda naar voren geroepen. Zij heeft geen idee wat haar overkomt, totdat Michel haar de microfoon overhandigt om zelf een doosje uit zijn zak te halen, op zijn knie te zakken en de vraag van zijn leven te stellen.

Wil je met me trouwen?

De gezichtsuitdrukking van Linda is onbetaalbaar, net als het enorme gejoel dat losbarst in de zaal. Michel krijgt van zijn geliefde vervolgens het mooiste antwoord dat gegeven kan worden in zo’n situatie: “Ja”.

Uiteraard is dit mooie moment vastgelegd door Hugo van de KRO, en heeft het voor een geweldige uitzending van de Wereldjongerendagen 2023 gezorgd! De aflevering is hier te bekijken.

Na diverse felicitaties in ontvangst te hebben genomen, waaronder van de Nederlandse bisschoppen die tijdens het moment suprême op de eerste rang zaten (sorry voor de mislukte foto, Mgr. Hendriks), geven we een hele andere invulling aan onze dag. Vandaag gaan we met Jos op pad! Deze vriendelijke knuffelbeer en koorleider voorziet ons al de hele reis van muziek en mocht tijdens de Camino wandeling zelfs het Salve Regina ten gehore brengen op het oudste orgel van Baskenland! Nu zit zijn taak er echter op en vandaag brengen we samen met hem een bezoek aan het beroemde Hiëronymus klooster, waar eens grote ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gáma zich in gebed voorbereidden op de grote reizen.

 

Het graf van een der grootste Portugese wereldverkenners bevindt zich in de kapel van het klooster, maar is helaas niet te bezoeken omdat de kapel alleen opent tijdens de zondagse Mis. We maken wel een ander bijzonder moment mee: tijdens ons bezoek komen we een Filipijnse gezelschap tegen. De aanwezige man in het gezelschap blijkt priester, tovert een stola tevoorschijn en zegent onze verloving!

Alsof de dag nog niet feestelijk genoeg was, worden we door Gina en Ray ’s avonds getrakteerd op een etentje om ons voorgenomen huwelijk te vieren, en vinden er bij de slaaplocatie Midden-Oosterse toestanden plaats nadat Linda haar verloving bekendmaakt bij de Egyptische en Libanese christenen die er verblijven. Onder luid gejoel worden we op de schouders genomen, en wij weten net zo min als de Nederlanders die terugkeren in de slaaplocatie, niet wat ons overkomt. Dit maakt meer dan goed dat we de Kruisweg met de paus die avond (wederom vanwege de drukte) hebben gemist, zeker als we van enkele Egyptenaren begrijpen dat ze in de veronderstelling verkeerden dat Linda in verwachting is!

 

De volgende keer in: “Blik op de WJD!”

Heb je genoten van dit avontuur? Blijf dan vooral hangen voor het volgende. Want in aflevering 7 van “Blik op de WJD!” maken we een hoogtepunt mee: de grote trektocht. Bij 38 graden zullen we, bepakt en bezakt, in de volle zon een pelgrimage ondernemen. Zouden we allemaal heelhuids aankomen? Blijf lezen! 

Geef een antwoord