De allerbeste wensen en… graag nog aandacht voor het thema ‘kunst’!

Misschien heb je al een abonnement en heb je de laatste Omega (van eigenlijk eind vorig jaar) ontvangen. Het thema is ‘kunst’. Een interessante vraag is hoe kunst een bijdrage kan leveren om meer aandacht te vragen voor de kerk of de kerk juist meer in verbinding met de maatschappij te laten staan. Een tijdje geleden, rond oktober vorig jaar, kwam ik spontaan met Michel een tentoonstelling tegen in de Catharinakerk in Utrecht.

   

Je kon de kunstwerken zeker niet missen want ze waren reusachtig! De tentoonstelling heette ‘Verhalen van licht’ en bestond uit lichtsculpturen die later zouden worden gebruikt in de Sint Maarten parade die door de stad zou gaan. Ze waren geïnspireerd door de lampionnen die door de kinderen worden gebruikt. De lichtsculpturen hebben allemaal hun eigen verhaal.

Een van de lichtsculpturen die mij opviel was die van een grote spin. Het verhaal van Anansi de spin stond er bij de beschrijving. Ken je het verhaal? Ik vind de boodschap van in ieder geval erg mooi en herkenbaar.

Anansi de spin

Maar wat moet zo’n tentoonstelling in een ‘huis van God’? Is het wel gepast en leidt het niet af? Dit vond ik een interessante vraag omdat je niet om de kunstwerken heen kon en ze echt opvielen, dus ook tijdens een viering. Toen Michel en ik in de kerk waren zag ik wel regelmatig mensen de kerk binnen komen en sommige ook kaarsjes aansteken. Wie weet dat de tentoonstelling de kerk laagdrempeliger heeft gemaakt om naar binnen te gaan? Dat je in eerste instantie denkt dat je alleen voor de kunstwerken komt om er te kijken maar tegelijkertijd ook de kerk van binnen ziet.

Wie weet dat de tentoonstelling de kerk laagdrempeliger heeft gemaakt om naar binnen te gaan?

Aan de andere kant zou ik me ook voor kunnen stellen dat je gedachten afdwalen tijdens de viering in de kerk, maar aan er is altijd wel veel te zien in de kerk van glas-in-loodramen tot prachtige beelden. Waarom een tentoonstelling, die ook nog een link heeft met het dagelijks leven, dan niet?

Dat is ten minste hoe ik erover denk. Natuurlijk kunnen er kunstwerken minder passend in de kerk zijn, maar dat kunst in de kerk, en dus ook in de vorm van een tijdelijke tentoonstelling, is dus mogelijk.

Wat vind jij?

Geef een antwoord