Dag 4: ‘festive spice’ (een immigrant?)

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot een kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak ‘festive spice’. 

De smaak van vandaag wordt “Festive Spice” genoemd. Iets met een feestje van specerijen dus? Dan denken we natuurlijk meteen aan de drie koningen. Zij werden ook wel de drie wijzen genoemd. En net als in het artikel van gisteren al werd genoemd, kwamen zij uit het oosten… net als ik overigens!

Die drie koningen kregen onderweg te maken met een hele vervelende vent: koning Herodes! Onderweg kwamen zij langs zijn paleis en hij stond erop dat ze met hem zouden eten en hem zouden vertellen over de pasgeboren Koning. Ook Herodes wist inmiddels dat het niet ging om een grote, sterke vent, maar om een klein mannetje dat pas geboren in de armen van Zijn Moeder lag. En als we het even naar de huidige tijd halen, was dit mannetje:

  • iemand van kleur
  • uit het Midden Oosten
  • zonder papieren
  • een vluchteling en een vreemde.

Hoe zouden de machthebbers van deze tijd zijn omgegaan met die informatie denk je?

Hoe dan ook: Herodes was op de hoogte van álles dat er geschreven stond in de boeken van de heilige profeten over de nieuwe, langverwachte Koning. En toch besloot hij: dit Kind moet zo snel mogelijk worden uitgeschakeld. Verstandig dus, van de drie wijzen, om op de terugweg níet langs Herodes te gaan en hem te vertellen over wat zij hadden gezien: een pasgeboren Kind, liggend in een kribbe.

Oh ja, en die specerijen?

Wierook, voor de hoogste priester, en mirre voor de gezalfde die het hoogste offer zal brengen. En goud, voor de Koning der koningen. Een bijzonder feestje, net als mijn thee.

Geef een antwoord