Gezond leven

Door: Laura Hagen

Afgelopen week las ik een opiniestuk van Claartje Kruijff en Mikkel Hofstee via de website van de Volkskrant. Het stuk gaat over het belang van gezond leven en de vele aspecten die daarbij komen kijken. Kruijff en Hofstee waarschuwen voor het feit dat de focus op gezond leven ook veel risico’s met zich meebrengt: we komen in een continue wedstrijd met onszelf terecht en hebben veel minder aandacht voor de mensen om ons heen.

Het artikel zette mij aan het denken. De continue wedstrijd met onszelf herken ik namelijk wel. Men hecht momenteel veel waarde aan het ontwikkelen van een gezond leven. Nu, in de tijd van corona, is het belangrijker dan ooit maar ook voor corona was gezond leven al helemaal ‘in’. Alleen al bij het openen van je sociale media wordt je overladen met foto’s van gezond eten, filmpjes van sportende mensen of selfies met nieuwe sportoutfits. Zelf heb ik hier al nooit echt veel voldoening uit gehaald, maar dat komt vooral voort uit een grote antipathie tegenover ongeveer alles wat met sporten te maken heeft. Ik vraag me dan ook wel eens af of mensen hier echt gelukkiger van worden. Het lijkt mij vooral vermoeiend om je eigen grenzen steeds te (moeten) verleggen.

Waar ik nog niet eerder bij stil heb gestaan is het feit dat deze continue wedstrijd ook nadelig is voor onze samenhorigheid. Zo stellen Kruijff en Hofstee in het artikel dat sport en een gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de aandacht en vrijheid die we elkaar kunnen bieden. Ik denk dat dit een mooie gedachte is om in ons achterhoofd te houden wanneer we ons toeleggen op een gezonder leven met meer sporten. Hoe kunnen we dat inzetten voor elkaar? Minder gericht op wat het onszelf oplevert en meer op wat het voor anderen kan betekenen. Als ik er zo over nadenk, wordt sporten zelfs voor mij toch bijna (bijna!) iets leuks om na te streven.

 

Referentie:

Kruijff, C. & Hofstee, M. (2021, 11 april). Opinie: We raken verwikkeld in een obsessieve meetwedstrijd met onszelf door al die oproepen tot gezond leven. De Volkskrant. Geraadpleegd op 17 april 2021 van, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-we-raken-verwikkeld-in-een-obsessieve-meetwedstrijd-met-onszelf-door-al-die-oproepen-tot-gezond-leven~bf1f0833/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord