Hoe gaat het vasten?

We zijn inmiddels een tijdje onderweg in de Veertigdagentijd, en misschien heb je een heel mooie invulling gevonden. Beperk je jezelf op iets dat moeite kost? Leef je in het algemeen soberder? Onthou je je van overmatig eten, drinken, sociale media en andere genotsmiddelen? En op welke manier zie je daarbij om naar je naaste? Want vasten is natuurlijk alleen zinvol als je daarbij ook extra aandacht besteedt aan God en de liefdadigheid. We zijn heel benieuwd naar jouw invulling! Ondertussen kun je hopelijk wat inspiratie opdoen met een aantal ervaringen vanuit de Omega redactie.

Eleonore (14)

De eerste dagen van vasten waren mooi, ik had tijd om te bidden en zin in vasten. Maar eerlijk gezegd was mijn beeld van vasten heel onrealistisch; minder eten, minder sociale media, minder dit, minder dat. Het was meer een challenge om veel te bereiken in veertig dagen door perfect te vasten zonder dat er iets in de weg zou staan. Dit keer wilde ik écht vasten en toen hoorde ik iemand dit zeggen: ‘’Vasten is niet alleen voor anderen bedoeld, het is vooral voor JOU bedoeld. Om jouw relatie met God te verdiepen en je hart voor anderen te openen’’. Aalmoes, vasten en bidden, hoe moeilijker om vol te houden, hoe mooier de beloning zal zijn!

 

Laura (24)
Ik heb gemerkt dat de vastentijd mij een beetje overviel dit jaar. In de drukte van alledag is de tijd sneller gegaan dan ik doorhad. Maar des te meer een teken voor mij om deze tijd te gebruiken om even stil te staan en pas op de plaats te maken. Voor mij staat de vasten dit jaar in het teken van meer geloofsverdieping door wat meer in de Bijbel te gaan lezen. Daarnaast wil ik me richten op bezinning en mijn individuele band met God, bijvoorbeeld door wat vaker de radio uit te laten en me te richten op de stilte. Graag wens ik jullie allen een gezegende vastentijd!

 

Emma (22)

Deze vastentijd is erg belangrijk voor mij, omdat het zal culmineren in het ontvangen van de Heilige Eerste Communie. Dus doorbreng ik meer tijd met de voorbereiding hierop, samen met een priester in Deventer. Ik heb ook besloten geen make-up meer te dragen, omdat het een probleem van ijdelheid geworden is. Daarnaast wil ik ook minder tijd op mijn telefoon en sociale media doorbrengen, wat een echte afleiding is, en meer tijd in het gebed. Samen met mijn vriend gaan wij iedere dag naar de Heilige Mis (althans: wij proberen het!). Een gezegende vastentijd allemaal!

 

Elie

Veertig dagen vasten, veertig dagen met Jezus in de woestijn. Exodus 90 heeft mij al  op koers gezet met bepaalde disciplines, het is een programma van 90 dagen die veel RK jongens en mannen er elkaar doen. Bijvoorbeeld: Geen snacks tussen de maaltijden en twee dagen in de week minder eten. Er zijn mensen die lijden, zo kan ik een klein beetje met hun zijn in hun moeilijkheden. Krijg je trek? Het is dan een reden voor vreugde. Maar ik kan zo ook anders samen zijn met Jezus die ons gelukkig wil maken door niet vast te zitten aan zaken van de wereld. Dus, nu veel meer letten op God dienen en aanbidden door de zintuigen en het lichaam minder te geven waardoor je meer kan leven van wat uit de mond van God voortkomt, namelijk gebed. En…Geen muziek meer aan, of als ik toch luister, maximaal een half uur als ik toch naar Gregoriaanse of Orthodoxe gezangen luister. Natuurlijk ook aalmoezen geven en niet klagen op werk.

 

Wil jij met ons delen hoe jij de Veertigdagentijd invult? Dan horen we dat graag via mail naar info@omega-magazine.nl of een reactie of berichtje op de socials!

Geef een antwoord